Privia Security SOC Hizmeti

Security Operations Center (SOC) Hizmeti

Güvenlik Operasyon Merkezi olarak tanımlanan SOC hizmeti, siber güvenlik olaylarını tespit etmek, önlemek ve bu olaylara yanıt verirken kurumun güvenlik operasyonlarını iyileştirmek için kurum çalışanlarını, süreçleri ve teknolojiyi kullanan merkezi bir yönetim sistemidir.

Güvenlik operasyonları merkezi (SOC), kurumun güvenlik duruşunu sürekli olarak izlemekten ve analiz etmekten sorumlu olan savunma hattı ekibini bünyesinde barındıran bir hizmet olarak tanımlanır. SOC ekibinin asıl amacı teknoloji çözümleri ve güçlü bir dizi süreç kombinasyonunu kullanarak siber güvenlik olaylarını tespit etmek, analiz etmek ve bu olaylara yanıt vermektir.

Güvenlik operasyonları merkezleri güvenlik analistleri ve mühendisleri ile güvenlik operasyonlarını denetleyen yöneticilerden oluşur. SOC personeli, güvenlik sorunlarının keşfedildikten sonra hızla ele alınmasını sağlamak için kurumsal olay müdahale ekipleriyle (SOME) yakın olarak çalışmak zorundadır.

Gelişmiş tehditlerin çoğalması ile birlikte bu tehditlerle başa çıkabilmek için kurum ağlarında BT yapısındaki tüm kaynaklardan bağlam toplamaya öncelik verilir. Esasen SOC, izlenen kuruluş içinde günlüğe kaydedilen her olay için merkezi bir bağıntı noktasıdır. Bu olayların her biri için SOC, nasıl yönetileceği ve nasıl hareket edileceğine karar veren uzmanlar barındırır.

Kötü niyetli saldırganlar için fiziksel bir cihaza erişmek zor olsa da imkansız değildir. Ağınıza bağlı bir cihazın güvenliği ihlal edildiği takdirde, tüm sistemin güvenliği tehdit altındadır.

Security Operations Center (SOC) Hizmeti

Fiyat Teklifi

    SOC Hizmeti Hakkında

    Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) ekipleri, tüm güvenlik sistemlerini gerçek zamanlı olarak taramaktan sorumludur. Bu noktada SOC ekiplerinin ilk savunma hattı olarak konumlandırıldığını belirtmek isteriz. Kurumun güvenlik altyapısını potansiyel siber tehditlerden korumak için günün her saatinde aktif olmaları gerekmektedir.

    Büyük çaptaki birçok kurum kendi bünyesinde SOC merkezleri kurarak, gelişmiş tehditlere karşı defans ekiplerini bünyesinde barındırmaktadır. Ancak bu konuda yetenekli personeli veyahut kaynağı olmayan şirketler, SOC sorumluluklarının bir kısmını veya tamamını yönetilen hizmet sağlayıcısına (MSP) veya yönetilen bulut bilişim sistemleri olarak tercih edebilir.

    Güvenlik Operasyonu Merkezi

    SOC kurum ağları, ekipmanları, cihazları ve veri depoları da dahil olmak üzere, kurum varlıkların bulunduğu her yerde BT altyapısından telemetri alarak merkezi komuta merkezi olarak hareket etmelidir. Aslında günlüğe kaydedilen her olay için SOC, bir korelasyon noktasıdır. Bu olayların her birinin nasıl yönetileceğine ve neye göre hareket edileceğine karar veren uzmanlardan bulunur.

    Güvenlik operasyonları merkezinin kapsayıcı stratejisi, tüm organizasyonu daha güvenli hale getirmek için maksimum veri toplamayı ve bu verileri şüpheli etkinliklerin tespiti için analiz etmeyi içeren tehdit yönetimi etrafında döner. SOC ekipleri tarafından izlenen ham veriler güvenlik duvarlarından , tehdit istihbaratından, izinsiz giriş önleme ve tespit sistemlerinden (IPS / IDS), uç nokta algılama ve yanıt sistemlerinden (EDR, XDR), incelemelerden ve güvenlik bilgileri ve olay yönetimi (SIEM) sistemlerinden toplanır.

    Uyarılar, verilerden herhangi birinin anormal durum olması veya tehlike göstergeleri (IOC) göstermesi durumunda ekip üyeleriyle iletişim kurmak için oluşturulur. Bu uyarılar sayesinde milyonlarca log girdisi arasından tehditleri tespit etmek ve hızlıca tepki verebilmek için kullanılır.

    Yönetilen SOC Hizmeti

    SOC Hizmet Modelleri

    SOC, büyük veya küçük kurumları gelişmiş tehditlere karşı korumak için kapsamlı bir stratejinin bir parçası olarak düşünülmelidir. Ancak maliyet ve etkinlik noktasındaki dengeyi sağlamak için birçok SOC modeli oluşturulmuştur. Bazı kurumlar sınırlı güvenlik bütçeleri ve dahili uzmanlık eksikliği sebebiyle etkili bir SOC merkezi kuramayabilir. Bu sorunu çözmek için kurumlar, yönetilen bir güvenlik operasyonları sağlayıcısılarının sunmuş olduğu SOC modellerini kullanabilirler.

    Yönetilen güvenlik, kurum içi BT veya güvenlik ekibinizin yeteneklerini genişleten dış kaynaklı bir model olarak karşımıza gelir. Privia Security olarak tehdit algılama ve müdahale için en iyi metodolojiyi veya teknolojiyi belirleme yükünü ortadan kaldıran çözümlerimizle yönetilen algılama ve yanıt (MDR) hizmetimizi kurumlara sunmaktayız.

    Yönetilen bir güvenlik operasyonları modeli, sürekli tehdit izleme, algılama ve yanıtlama ile mevcut ağ güvenliği araçlarını güçlendirir. Ayrıca, güvenlik açıklarını değerlendirmeye ve ortadan kaldırmaya yarar. Elbette ki siber riski azaltmaya yardımcı olan diğer güvenlik operasyonları çözümlerini de içermektedir.

    Sanal SOC Modeli

    Sanal bir SOC (VSOC olarak tanımlanır), özel bir tesiste bulunmaz ve özel altyapı ihtiyacını ortadan kaldırır. Kurumunun ağında bulunan olayları kurum dışı özel ekipler sunarak olayları izlemesine ve tehditlere yanıt vermesine olanak tanıyan, merkezi olmayan güvenlik teknolojileri üzerine kurulmuş web tabanlı bir portal olarak tanımlanır. Kurum içi donanımın ve diğer altyapının önemli maliyetlerinden kurtarmakla beraber bir olay olduğunda sanal ekiplerin aktif hale gelmesi sağlamayı amaçlar.

    VSOC, çoğunlukla reaktif bir yaklaşımdır. bu da tehdit algılama ve müdahaleyi daha az verimli hale getirir. VSOC modelinde tipik olarak yarı zamanlı ve coğrafi olarak dağıtılmış personeller kullanılır.

    Çok İşlevli SOC/NOC Modeli

    SOC ile bir ağ operasyon merkezinin (NOC) birleşimi olan bu model, özel bir ekibe, tesise ve altyapıya sahiptir. Çok işlevli bir SOC/NOC, güvenlik işlevlerinin ötesine geçerek BT ​​operasyonlarını, uyumluluğu ve risk yönetimini birlikte olmasını sağlar. Bu modelin ana avantajı, personeli konsolide ettiği ve sermaye harcamasını en aza indirdiği için maliyetin düşürülmesidir. Düşük risk riskleri olan ve halihazırda farklı ekipler arasında çakışan güvenlik sorumluluklarına sahip olan küçük kuruluşlar için en uygun yöntem olarak tanımlanır.

    Ortak Yönetilen SOC Modeli

    Birlikte yönetilen bir SOC’de, yerinde izleme çözümleri artarken bazı sorumluluklar harici personele devretmeyi amaçlar. Bu modeli seçmenin temel nedenleri kaynak kısıtlamaları ve bütçe sınırlarıdır. Bu modelin etkinliği bu iki seçeneğe bağlı olduğundan, kurum içinde tuttuğunuz kontrol ile dış kaynak kullandırdığınız kurum arasında doğru dengeyi sağlamak amaçlanmalıdır.

    Özel SOC Modeli

    Kuruma özel olarak tahsis edilmiş bir SOC, tahsis edilmiş bir altyapıya, takıma ve tamamen güvenliğe odaklanmış süreçlere sahip merkezi bir SOC modelidir. Kuruma adanmış bir SOC’nin boyutu, kuruluşun boyutuna, risklerine ve güvenlik gereksinimlerine göre değişiklik gösterecektir. Özel bir SOC, çeşitli konumlarda özel verilere sahip olan, düzenlemelere ve güvenlik politikalarına uyması gereken küresel şirketler için kullanılabilir.

    Komuta Kontrol SOC Modeli

    Bir tip SOC modelinde, genellikle küresel olmak üzere birden çok konuma dağıtılmış ve birden çok SOC merkezinin yönetimine sahiptir. Bu modeli kullanan kuruluşlar arasında Global şirketler, büyük telekom sağlayıcıları ve savunma ajansları bulunur. SOC merkezleri komuta kontrolü tipik olarak diğer SOC’leri kontrol eder ve adli bilişim ile diğer kurtarma işlemlerini de sunar. Büyük bir güvenlik uzmanları ekibi ve tehdit avlama yeteneklerine sahip bir güvenlik araştırma ekibi tarafından yönetilmektedir. Bu model, günlük güvenlik operasyonlarından ziyade tehdit istihbaratını ve durumsal farkındalığı yönetmeye odaklanmıştır.

    Yönetilen SOC Hizmetimiz hakkında bilgi ve destek almak için uzmanlarımızla iletişime geçebilir ve kurumunuza özel modeli belirleyerek fiyat teklifi alabilirsiniz.